Els Català, fotògrafs d’un segle

Enllustradors de calçat a l’entrada del metro de Plaça Catalunya. PERE CATALÀ

Recomanació del Fotoclub:

El Museu d’Història de Catalunya presenta la primera exposició que es dedica a la nissaga fotogràfica dels Català, una de les més reconegudes i prolífiques de casa nostra. La mostra inclou gairebé 200 imatges, algunes de les quals inèdites, de tres figures rellevants de la fotografia a Catalunya: Pere Català i Pic (1889-1971), el patriarca, i dos dels seus fills, Pere Català (1923-2009) i el reconegut Francesc Català-Roca (1922-1998). El seu llegat comprèn més d’un segle, des de final del XIX fins als primers anys del XXI, en què els Català fotografien els grans moments polítics, històrics, socials, artístics i populars del país.

Andreu Català, fill de Francesc Català-Roca, també fotògraf i comissari de l’exposició, assenyala: “Podríem dir que Pere Català i Pic feia les fotografies o les ideava, que el Francesc les captava, perquè respectava molt el que es trobava i creia que el que trobés ja era prou interessant, i el Pere fill les col·leccionava”. Les obres de tots tres artistes estan barrejades i s’organitzen en sis espais, posant en relleu els punts que tenen en comú: “On?” (territori); “Quan?” (patrimoni i arquitectura); “Què?” (cultura popular i esfera social); “Qui?” (retrat); “Per què i per a què?” (fototècnia i publicitat), i “Com?” (innovació).

Així mateix, l’exposició fa un reconeixement a Maria Àurea Català i Roca (1920-1993), filla i germana dels fotògrafs i pintora i  professora de dibuix d’ofici, en la seva participació com a retocadora, una tasca equiparable al Photoshop de l’època.

Museu d’Història de Catalunya
Pl. de Pau Vila, 3
08003 Barcelona

Del 19 de gener al 25 de setembre de 2022
Dimarts i de dijous a dissabte: 10.00 – 19.00 h
Dimecres: 10.00 – 20.00 h
Diumenges i festius: 10.00 – 14.30 h

Tarifes (exposició temporal):
General: 6 €
Reduïda: 3 €

Més informació sobre l’exposició a l’enllaç https://www.mhcat.cat/exposicions/exposicions_en_curs/els_catala_fotografs_d_un_segle

Aquesta notícia t’ha agradat? Comparteix-la amb els teus amics!