Esteve Lucerón. La Perona. L’espai i la gent

La Perona, 13 d’abril de 1981 / Arxiu Fotogràfic de Barcelona. ESTEVE LUCERÓN

Recomanació del Fotoclub:

Esteve Lucerón (la Pobla de Segur, 1950) presenta en aquesta mostra una selecció de fotografies que va fer entre el 1980 i el 1989 a la Perona, un dels últims grans barris de barraques a desaparèixer de la ciutat de Barcelona. El barri, a Sant Martí de Provençals, se’l va començar a conèixer com la Perona el 1947, arran d’un viatge de la dona del president de l’Argentina, Eva Duarte de Perón, a la ciutat comtal, en suport del règim franquista.

En la dècada dels vuitanta, Lucerón va visitar pràcticament cada dia el barri, que habitaven fonamentalment famílies gitanes, que s’hi havien instal·lat a l’espera de temps econòmicament més pròspers. No sempre hi feia fotografies; una bona part del temps la dedicava a parlar amb la gent i es guanyava la seva confiança.

L’exposició mostra un centenar de les 2.000 fotografies que Lucerón va realitzar al barri. Tot i la dura realitat i la greu situació social que reflecteixen, les imatges no generen tristesa o compassió; els protagonistes es mostren plens de dignitat i d’orgull personal i col·lectiu.

Lucerón mai es va dedicar professionalment a la fotografia. La Perona va ser el seu gran projecte, pel qual no va rebre res a canvi. Amb un fort compromís envers els problemes socials, la seva intenció no és només plasmar una situació social greu; també vol canviar-la.

En definitiva, un exhaustiu treball de documentació fotogràfica, fonamental per a la recuperació de la memòria històrica dels grans nuclis de barraques de la ciutat de Barcelona.

Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Pl. de Pons i Clerch, 2, 2n
08003 Barcelona

Del 25 de novembre de 2021 al 22 de maig de 2022
Dilluns a dissabte:  10.00 – 19.00 h
Diumenges i festius: 10.00 – 14.00 h

Entrada lliure

Més informació a l’enllaç https://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/arxiufotografic/ca/esteve-luceron-la-perona-lespai-i-la-gent/exposicio/esteve-luceron-la-perona-lespai-i-la-gent

Aquesta notícia t’ha agradat? Comparteix-la amb els teus amics!