La guerra infinita. Antoni Campañà

Recomanació del Fotoclub:

Barricada. Carrer Hospital (Barcelona), 25 de juliol de 1936. Arxiu Campañà

El MNAC mostra aquesta retrospectiva de 300 imatges, moltes de les quals inèdites, que Antoni Campañà va fer entre 1936 i 1939 i que la seva família va trobar, de manera casual, dues dècades després de la seva mort.

Antoni Campañà (Arbúcies, 1906 – Sant Cugat del Vallès, 1989) es va iniciar molt aviat en la fotografia. De seguida es va integrar en els corrents estètics de l’avantguarda europea i va fer ús d’enquadraments atrevits per plasmar la realitat. Durant la Guerra Civil va mantenir aquest punt de vista, per bé que la cruesa del conflicte va fer que la seva mirada esdevingués més ràpida, directa, sense autocensura. Després del 1939, el fotògraf va mirar d’adaptar-se al nou context, amb l’ajuda d’un amic fotògraf afí al règim, i es va dedicar a la fotografia comercial. En aquesta etapa va recuperar altres temes com els paisatges, l’esport o l’automobilisme.

Prop de 5.000 fotografies, de gran rellevància història i qualitat artística, van ser guardades en dues capses vermelles. Campañà les va amagar al garatge d’una casa familiar a Sant Cugat per motius que no estan clars. La família apunta que el fotògraf volia oblidar el conflicte, les imatges d’uns anys que van ser molt dolorosos. També es considera la possibilitat que l’objectiu fos protegir la identitat dels republicans durant la postguerra. El seu contingut va transcendir el 2019 amb l’edició del llibre La capsa vermella (editorial Comanegra), i enguany arriba al museu.

La mostra es divideix en tres àmbits: el període pictorialista fins als anys trenta, la Guerra Civil, i la postguerra fins a la maduresa.

L’exposició forma part del programa “Guerra Civil. Art, conflicte i memòria”, que s’exposarà fins al setembre. El MNAC ha programat diversos projectes expositius activitats al voltant de la Guerra Civil espanyola.

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
Palau Nacional – Parc de Montjuïc, s/n
08038 Barcelona

Del 19 de març al 18 de juliol de 2021
D’octubre a abril: de dimarts a dissabte, de 10.00 a 18.00 h; diumenges i festius, de 10.00 a 15.00 h
De maig a setembre: de dimarts a dissabte, de 10.00 a 20.00 h; diumenges i festius, de 10.00 a 15.00 h
Dilluns tancat (excepte festius)

Tarifes
General: 12 € (vàlida per a dos dies durant un mes)
Gratuïta: dissabtes, a partir de les 15.00 h; els primers diumenges de cada mes

Més informació: https://www.museunacional.cat/ca/antoni-campana-la-guerra-infinita

Aquesta notícia t’ha agradat? Comparteix-la amb els teus amics!