Margaret Michaelis. Cinc dies pel barri Xino

Carrer de l’Om (1934)

Recomanació del Fotoclub:

Aquesta exposició recull la reconstrucció del fotoreportatge que Margaret Michaelis (Dziedzice, Polònia, 1902 – Melbourne, Austràlia, 1985)  va realitzar per encàrrec del GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània) amb motiu de l’exposició sobre el projecte reformista “La Nova Barcelona” celebrada al subsòl de la plaça de Catalunya el 1934. Amb l’ascens del nazisme, la fotògrafa havia abandonat Berlín per exiliar-se a la Barcelona de la II República. Al cap de poc temps el GATPAC la va contractar per fer un reportatge del Barri Xino de Barcelona, amb la finalitat de reformular i sanejar la ciutat vella, cosa que comportava diagnosticar-ne els mals (degradació, insalubritat, deficiència d’infraestructures…). Durant cinc dies, dos dels quals acompanyada d’arquitectes del grup, Michaelis, amb la seva Leica, es va movent per diferents carrers del barri. Mentre que els arquitectes centren la seva atenció fonamentalment en els edificis,  ella, de manera respectuosa, busca les persones, hi empatitza i va enregistrant la vida i el caràcter del barri amb la seva mirada personal.
Amb l’esclat de la Guerra Civil, Michaelis va passar a treballar per al Comissariat de Propaganda i va anar al front com a reportera gràfica. També va treballar per a la CNT-FAI. El gener del 1937 es va divorciar i el 1938 va marxar a Londres. L’agost del 1939 va agafar un vaixell rumb a Austràlia i va continuar fent fotografies, però mai més com a reportera.

Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Plaça de Pons i Clerch, 2, 2n
08003 Barcelona

Del 14 de maig de 2021 al 31 d’octubre de 2021
Dilluns a dissabte:  10.00 – 19.00 h
Diumenges i festius: 10.00 – 14.00 h

Entrada lliure

Més informació: https://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/arxiufotografic/ca/margaret-michaelis-cinc-dies-pel-barri-xino/exposicio/margaret-michaelis-cinc-dies-pel-barri-xino

Aquesta notícia t’ha agradat? Comparteix-la amb els teus amics!