Cinemagrafia: què és, com funciona?

La cinemagrafia no és un vídeo, no és una foto, és una mescla de tots dos.

La cinemagrafia, coneguda en anglès com a cinemagraph, és l’art de crear imatges fotogràfiques amb una petita part en moviment. No és un vídeo, és una foto amb moviment. Va ser creada l’any 2011 per dos fotògrafs dels EUA, Jaime Beck i Kevin Burg, quan van utilitzar aquesta tècnica per millorar les fotografies de moda que feien per a la revista digital Vogue Magazine i donar-hi un caire diferent.

La paraula cinemagrafia ve de la unió de cinema i fotografia. Però com funciona? De fet, una cinemagrafia és un enregistrament de vídeo de pocs segons en el qual s’ha congelat un frame (fotograma). Posteriorment, per un procés de retoc amb un programa d’edició, es crea una màscara sobre la qual pintem les zones de la foto que volem que es moguin (cinemagrafies), amb l’objectiu que aparegui el vídeo de la capa inferior d’aquelles zones. La foto/vídeo es guarda com un GIF, que es pot penjar i reproduir fàcilment a qualsevol web.

Fer una bona cinemagrafia és una feina de diverses hores, tal com els creadors van dir en una entrevista. També van afegir que podien estar treballant diversos dies en una mateixa imatge.

L’objectiu d’aquesta mena d’imatges és merament estètic, ja que es busca sorprendre l’espectador i intentar crear en ell un conjunt de sensacions que només amb les fotografies és difícil de transmetre.

Us encoratjo a provar-ho, és molt divertit i espectacular… quan surt. 

Totes les imatges de Jordi Casademont (es permet la reproducció amb atribució)


Com fer una cinemagrafia
Tutorial del canal YouTube de Crehana