Un viatge fotogràfic. La construcció del Poble Espanyol

Recomanació del Fotoclub:

Vista general del Poble Espanyol en construcció. CARLOS PÉREZ DE ROZAS / Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, es va construir el Poble Espanyol, amb la voluntat d’esdevenir una gran maqueta on es reproduís l’arquitectura tradicional de diferents pobles d’Espanya.

La mostra explica el viatge que van fer Miquel Utrillo, enginyer, pintor, col·leccionista, crític d’art i cap del projecte; Xavier Nogués, dibuixant i pintor, i Francesc Folguera i Ramon Reventós, arquitectes. La finalitat d’aquella mena de road trip era recollir documentació visual i poder crear, en tornar a Barcelona, una reproducció fidedigna de places, esglésies, ajuntaments i edificis diversos repartits per la geografia espanyola.

L’exposició acull una selecció de 97 còpies digitals dels més de 1.000 negatius del fons que va reunir Miquel Utrillo en aquest i altres viatges. S’hi afegeixen, a més, fotografies dels dos professionals que va contractar l’Exposició Internacional, Carlos Pérez de Rozas i Juan Manuel Alberti, que il·lustren el procés de construcció dels 117 edificis. Així mateix, a banda de les fotografies històriques, el visitant podrà veure llibretes, dibuixos i cartes al voltant del procés de creació i construcció.

Inicialment, el Poble Espanyol es va concebre com una obra efímera, però finalment es va mantenir, segurament per l’entusiasme i la defensa dels seus impulsors de fer-ne un projecte perdurable. Les obres es van iniciar el gener de 1928 i es va construir en un temps rècord de 13 mesos. A penes es van fer fonaments per als edificis; tot i això, s’ha mantingut perfectament. Altres peculiaritats són que els edificis no es van aixecar a escala i es van construir amb materials diferents.

Si la situació sanitària ho permet, el 2021 hi ha previstes activitats paral·leles, com ara una taula rodona d’especialistes, itineraris per a grups al Poble Espanyol i visites guiades a l’exposició.

Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Pl. de Pons i Clerch, 2, 2n
08003 Barcelona

Del 10 de novembre de 2020 al 25 d’abril de 2021
Dilluns a divendres:  10.00 – 20.00 h
Dissabtes: 11.00 – 20.00 h
Diumenges i festius: 10.00 – 14.00 h

Entrada lliure

Més informació:
https://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/arxiufotografic/ca/noticia/propera-exposicio-un-viatge-fotografic-la-construccio-del-poble-espanyol_999090
Visita virtual

Aquesta notícia t’ha agradat? Comparteix-la amb els teus amics!