El respecte, l’ètica i l’estètica

Pensem en la nostra reacció quan algú ens fa una fotografia que no desitgem. Només pensem-hi!

Ètica: Relatiu o pertanyent a l’ètica, a l’acció moral, als sentiments, als deures, als capteniments, morals.

Respecte: Acció de considerar alguna cosa com quelcom que hom ha de tenir en compte.

A partir d’aquestes definicions del diccionari podem valorar algunes actuacions fotogràfiques.

“I sovint em faig la pregunta següent: és ètic fotografiar algú que està en una situació compromesa?”

De ben segur que ara és quan ens ve al cap l’actuació del paparazzi: fotògrafs que fan fotos d’esportistes, artistes, polítics i altres celebritats, en general, mentre aquests desenvolupen les seves activitats quotidianes, però alhora també fora de l’àmbit en el qual són coneguts.

Jo crec que no val tot per fer una fotografia, i encara menys si he d’entrar en un espai de privadesa o d’intimitat. I sovint em faig la pregunta següent: és ètic fotografiar algú que està en una situació compromesa? Jo responc que no! Penso que si veiem un lleó que ataca una persona, caldrà ajudar la persona i oblidar el Pulitzer de fotografia. Però no sempre és així, hi ha milers de fotografies, i en conseqüència, fotògrafs que opten per captar l’instant, un instant que fins i tot potser veurem publicat en alguna prestigiosa revista o retransmès en algun canal de televisió.

En el meu cas, l’ètica aplicada a la fotografia d’aus la tinc en compte quan potser amb la meva acció estic destacant com un element distorsionador del seu dia a dia. Algú considera que paga la pena aconseguir una fotografia i impedir el naixement d’uns polls perquè ens hem acostat molt a un niu? O captar aquella fotografia de l’estol mentre estan alimentant-se? O, fins i tot, fer-la aquell ocell arribat d’una llarga volada que està aturat descansant i el farem emprendre de nou el vol? Jo, sincerament, no! 

Amb més o menys rellevància, tots els que anem amb una càmera a la mà hem vist alguna altra circumstància motivadora de fer una bona fotografia; és en aquell moment que cal valorar si és ètica o no, si estem faltant al respecte o no, i, al final, si fem la fotografia o no.

No sé si m’he explicat sobre el respecte i l’ètica; no respectar-los no és estètic.

Imatges ©Joaquim Surribas