Robert Doisneau. La vida quotidiana a París
Robert Doisneau (Gentilly, França, 1912-1994) va començar la seva carrera en la fotografia el 1931 treballant com a aprenent amb el fotògraf modernista francès André Vigneau.
El 1934 es va unir a la fàbrica de Renault a Billancourt com a fotògraf industrial i publicitari. Doisneau va servir l’exèrcit francès durant la Segona Guerra Mundial, i posteriorment va tornar a París per treballar com a fotògraf independent.
El 1949 es va unir a l’agència de fotografia Rapho, cosa que li va permetre desenvolupar la seva carrera com a documentalista i com a fotògraf de moda durant tres anys.
A la dècada de 1950, Doisneau treballa per compte propi, i també col·labora amb diversos artistes i escriptors francesos, entre els quals el poeta Blaise Cendrars. Junts van col·laborar en un llibre de fotografies i poemes anomenat La Banlieue de Paris (1949).
A la dècada de 1960, Doisneau va fer proves amb la fotografia en color i va començar a treballar amb un estil més surrealista. Va fer fotos de paisatges urbans i de natura i va continuar documentant la vida quotidiana a París.
Durant la dècada de 1970, Doisneau es va centrar a retratar artistes, escriptors i personalitats culturals franceses, entre les quals Jacques Prévert i Jean Cocteau, i fins i tot el mateix Picasso. També va treballar per a diverses revistes i publicacions franceses proporcionant imatges per a les seves portades i reportatges.
A la dècada de 1980, la fama de Doisneau va assolir noves cotes gràcies a la publicació d’una col·lecció de les seves fotografies més famoses, que incloïa “Le Baiser de l’Hôtel de Ville” (El petó de l’Ajuntament), la seva icònica imatge de la parella besant-se als carrers de París. Amb aquesta fotografia aconseguiria un reconeixement a escala mundial que li canviaria la vida completament.
Robert Doisneau va morir el 1994, a l’edat de 81 anys, deixant darrere seu un llegat durador com un dels grans fotògrafs documentals i artístics del segle XX. La seva obra continua sent una font d’inspiració per a molts fotògrafs contemporanis i el seu nom sempre està associat amb la ciutat de París i el seu estil de vida bohemi i romàntic.
Tècnica i estil
Robert Doisneau utilitzava una Rolleiflex, que ha estat considerada una càmera mítica a la història de la fotografia. Va ser fabricada per la marca alemanya Rollei, i també la van fer servir figures com Richard Avedon, Robert Capa i Vivian Maier, per la seva facilitat d’ús.
Pràcticament la totalitat de la seva obra professional està feta en blanc i negre, a excepció d’una petita mostra en color dels anys vuitanta.
Doisneau va ser conegut pel seu treball com a fotògraf documental i es va convertir en un dels més influents i importants de l’escena artística francesa. Es va fer famós per la capacitat per capturar la vida quotidiana a París i per la seva habilitat per crear imatges poètiques i evocadores que semblaven capturar l’essència mateixa de la ciutat.
Al llarg de la seva carrera, Doisneau va capturar escenes de la vida quotidiana de París, incloent-hi imatges de nens jugant als carrers, parelles fent-se petons, treballadors, músics, artistes i escriptors.
El seu treball ha estat reconegut i premiat a escala nacional i internacional, i el seu llegat com a fotògraf documental continua sent rellevant i influent en la fotografia contemporània.
Premis i distincions
Robert Doisneau va rebre nombrosos premis al llarg de la seva carrera, entre els quals la Legió d’Honor i el Gran Premi Nacional de Fotografia. Va morir a París el 1994, però el seu llegat continua influint en la fotografia documental i en la representació de la vida quotidiana en la fotografia.
- 1949 – Premi Kodak de la crítica de fotografia a França
- 1956 – Premi de fotografia de la Fundació Hasselblad a Suècia
- 1957 – Gran Premi Nacional de Fotografia a França
- 1960 – Premi Niepce, el premi més important de la fotografia francesa, atorgat per primera vegada el 1955
- 1979 – Legió d’Honor, distinció atorgada pel govern francès en reconeixement als serveis prestats en benefici de la nació
- 1981 – Premi internacional de la Fundació d’Art Contemporani del Japó
- 1983 – Premi de la Societat Americana de Fotògrafs de Revistes
- 1984 – Premi de l’Acadèmia de Belles Arts de Berlín
- 1986 – Medalla d’Or de la ciutat de París
- 1988 – Premi de l’Acadèmia d’Arts i Ciències Cinematogràfiques de França.
Publicacions destacades
- La Banlieue de Paris (1949) – Llibre que documenta la vida als suburbis de París
- Les Parisiens tels qu’ils sont (1953) – Col·lecció de fotografies que mostren la vida quotidiana dels parisencs
Exposicions destacades
- “Palm Springs 1960” (1960) – Sèrie d’imatges en color preses a Palm Springs, Califòrnia.
- “Six Photographes et Paris” (1965) – Col·lecció d’imatges que capturen l’essència de la ciutat de París.
- “Un certain Robert Doisneau” (1978) – Retrospectiva del seu treball
- “Robert Doisneau: Retrospective” (1992) – Retrospectiva del seu treball, publicada en anglès.
És important destacar que després de la mort de Doisneau, el 1994, es van publicar moltes altres col·leccions de les seves fotografies, incloent-hi algunes que no havien estat vistes abans. En general, la seva obra és àmpliament reconeguda com una de les més rellevants i influents a la fotografia documental i de la vida quotidiana.
Robert Doisneau, autoretrat amb Rolleiflex, 1947
Robert Doisneau, la meute, 1969
Robert Doisneau, Place de la Gare Sant Denis, 1987
Robert Doisneau, Sant Denis, 1987
Robert Doisneau, Niki de Saint Phalle mannequin pour Simca, 1952
Robert Doisneau, Aubusson, basse lisse, 1945
Robert Doisneau, les pains de Picasso, Vallauris, 1952
Robert Doisneau, la jardinière en fer forgé, Palm Springs, 1960
Robert Doisneau, lancer de tracts rue Henri Monnier, 1944
Robert Doisneau, les 20 ans de Josette, Gentilly, 1948
Robert Doisneau, la lessive du marinier, 1961
Robert Doisneau, le violoncelle sous la pluie, 1957
Totes les imatges © Atelier Robert Doisneau, via robert-doisneau.com
Enllaços
Great Photographers – Vídeo
Le Renault de Robert Doisneau – Renault TV – Vídeo
Robert Doisneau raconte, per Elia Pirosa – Vídeo
Atelier Robert Doisneau