Calibrar o no calibrar

Quan et diuen de calibrar el monitor, hom s’imagina aparells sofisticats que, a més, costen un pastizal. O bé un senyor vestit de blanc que ens cobrarà el que no està escrit. Aquests mètodes, sens dubte, són els millors. Però si no ens volem gastar els diners o preferim dedicar-los a comprar una andròmina fotogràfica, podem recórrer a una sèrie d’eines gratuïtes que ens ajudaran a veure-hi clar. Mai més ben dit.

Eina de calibratge per a monitors plans, via tft.vanity.dk

Abans de començar a calibrar el color del teu monitor, és important que desactivis qualsevol configuració específica de color que puguis tenir configurada a través del menú del monitor, i aquest ha de portar encès més de 30 minuts per obtenir un resultat precís.

Què podem fer?

  • Lluentor i contrast

El contrast mesura la diferència d’intensitat entre els negres més profunds i les àrees brillants de la imatge.

  • Temperatura de color

L’ideal és no allunyar-se dels 6.500 graus Kelvin, que solen ser l’estàndard i la temperatura que coincideix amb la llum de migdia.

  • Nitidesa

Els tests de nitidesa solen tenir quadres amb patrons, línies, barres o punts blancs i negres en diferents angles. Si tens la nitidesa ben ajustada, els patrons es veuran perfectament definits i nets.

  • Correcció gamma

Aquest paràmetre mesura la capacitat del teu monitor per recuperar informació en les zones més fosques i les més il·luminades d’una imatge.

  • Saturació de blancs

És el paràmetre que t’indica la intensitat o duresa de colors determinats.
Els tests per canviar aquest paràmetre solen tenir quadres amb quadrícules amb diferents tons de blanc. El que has de fer és modificar el control de blancs, de manera que es puguin veure totes les quadrícules.


Com sempre, passaré a donar-vos algunes adreces on podeu trobar eines gratuïtes. No tingueu por, ja que alguns em teniu mania per donar massa informació. Veureu que algunes eines es repeteixen, però el que no és en un lloc és en l’altre.

Lagom LCD Test
És una web que té moltes coses. Pots efectuar diferents tipus de calibratge, des de la lluentor i contras, fins a la nitidesa o la correcció gamma. Està molt ben explicada.

Online Monitor Test
Senzilla, però efectiva. Totalment visual.

Pantalla de l'eina photofriday.com

Photo Friday
M’agrada per la seva introducció i la tira de grisos que té a dalt. A mi m’ha servit per calibrar el blanc i negre. També té altres coses.

W4ZT
Una única pàgina amb diferents taules de calibratge. El seu gran avantatge és que t’explica les coses pas a pas i està en l’idioma del regne.

Blur Busters Motion Tests
És una web molt senzilla dissenyada per a una missió concreta, la d’identificar les característiques del teu monitor i mostrar-les en pantalla.

Calibrize 2.0
No és una web, sinó un software, és gratis i de codi obert. S’ha de descarregar. El més destacable d’aquesta pàgina és el seu manual

EIZO
Una pàgina simple, però efectiva, en què pas a pas se’t mostren diferents eines per anar calibrant el color del teu monitor.

M’imagino que, a aquestes altures del partit, tots deveu tenir la pantalla del monitor perfectament calibrada, però si l’heu de canviar i mentre arriba el tècnic, el cunyat o l’amic que en sap, aquestes eines ens poden treure de l’embolic.