Editorial

Tots som uns exhibicionistes. Res no ens agrada més que mostrar les nostres habilitats a la resta del món! Els aficionats i professionals de la fotografia no en som una excepció: ens encanta ensenyar les nostres fotos, els nostres treballs i, en definitiva, el nostre esforç. 

Enguany al Fotoclub Poblenou ens hem proposat de fer una gran kermesse fotogràfica, tot a l’ample del nostre barri. En aquesta gran festa de la fotografia no tan sols tindrem un munt d’exposicions, sinó que s’hi inclouran tallers fotogràfics, xerrades, taules rodones, etc. a disposició de tothom que estigui interessat en la fotografia.

Cal assenyalar que disposem de més de deu sales d’exposició dins del barri, incloent-hi casals, centres cívics, botigues de tota mena d’articles, entitats cíviques privades, etc. Us suggerim un circuit expositiu al llarg del qual anireu descobrint tota l’activitat fotogràfica, que és ben present en la nostra vida.

Un bon nombre d’autors s’han avingut a col·laborar en aquest projecte engrescador. Cal fer esment que hi participen tant professionals com aficionats, siguin col·lectius o individuals. 

La diversitat sempre és enriquidora, per això hem convidat autors d’altres indrets. Així, trobareu exposicions provinents de Sabadell, Catalunya del Nord i Bèlgica.

Us animem a participar en aquesta kermesse fotogràfica i que en gaudiu tant com nosaltres ho hem fet organitzant-la.

Bona visita!

Xavier Modamio
Redacció Fotonou

Sumari

FotoFest Poblenou

El Poblenou es vol vestir de fotografia

El Poblenou es vol vestir de fotografia

Cada cop el Fotoclub Poblenou assumeix un repte més agosarat. Aquesta vegada proposem vestir el Poblenou de fotografies. Moltes entitats culturals del barri han acceptat de cedir un dels seus espais al Fotoclub, de forma totalment desinteressada, per al FotoFest Poblenou.
Joaquim Surribas
FotoFest, més lluny, més gran, més de tot!

FotoFest, més lluny, més gran, més de tot!

El mes de novembre de 2022 el Poblenou s’omple de fotografia. Aquí teniu un petit esbós de que us espera: moltes exposicions interessants i un ventall d’activitats paral·leles obertes a tothom interessat en la fotografia.

Joan Coll

Món fotogràfic

Corrents fotogràfics: moviments pictorialistes

Corrents fotogràfics: moviments pictorialistes

En aquest article parlarem d’aquells moviments que, partint d’uns o altres pressupostos teòrics o ideològics, van lluitar perquè la fotografia fos reconeguda com un art, juntament amb la pintura, el gravat i l’escultura.

Daniel Iglesias
Imatges dels telescopis espacials

Imatges dels telescopis espacials

Els telescopis espacials s’assemblen molt a les càmeres, però també hi ha importants diferències. Vegem, a més, d’on surten les espectaculars imatges que estan apareixent als mitjans aquests mesos.

Daniel Iglesias
Les lliçons dels mestres

Les lliçons dels mestres

A cops una imatge és millor que mil paraules, però les paraules dels mestres ens poden fer veure la llum.

Joan Coll

Tècnica

Calibrar o no calibrar

Calibrar o no calibrar

Quan et diuen de calibrar el monitor, hom s’imagina aparells sofisticats que, a més, costen un “pastizal”. Però si no ens volem gastar els diners, podem recórrer a una sèrie d’eines gratuïtes que ens ajudaran a veure-hi clar.

Joan Coll
La por de l'expositor a la paret blanca

La por de l’expositor a la paret blanca

L’any 2018 l’associació va tenir l’oportunitat única d’exposar les seves fotografies a la gran sala d’exposicions del Centre Cívic Can Felipa durant la Festa Major del Poblenou.

Stephan Mandl

Les nostres fotos

Descobrint geometries

Descobrint geometries

Vaig dedicar una bona estona a enquadrar sense disparar, fent servir diversos objectius. Finalment vaig optar per un ull de peix per crear aquesta foto guanyadora del concurs social de maig de 2022, amb el tema “Geometria urbana”.

Judith Aranich
Una flor que fa estiu

Una flor que fa estiu

En plantejar-me quina fotografia presentar al concurs social del mes de juny de 2022, amb el tema “Flors”, des del principi vaig tenir clar que volia fer una flor atractiva sobre un fons desenfocat.

Joan Buch
Cargol, treu banya

Cargol, treu banya

El tema del concurs social del mes de juliol de 2022 va ser “Llarga exposició”. Vaig rumiar aquest tema durant molt de temps, al final vaig decidir utilitzar una espasa de llum de La guerra de les galàxies en una piscina, durant la nit, per aconseguir uns reflexos. La Força estava amb mi i vaig guanyar el concurs!

Pere Pi

El nostre club

Etcètera, etcètera, etcètera

Etcètera, etcètera, etcètera

Us explicaré la meva manera de treballar, sempre des d’un punt de vista d’aficionat a la fotografia, d’anècdota, sense pontificar ni pretenent explicar quina és la manera correcta de fer aquest tipus de fotos.

Josep Maria March

Equip de redacció

Daniel Iglesias
Joan Buch
Joan Coll
Joaquim Surribas
Josep Maria March
Judith Aranich
Pere Pi
Stephan Mandl

Coordinació

Joan Coll

Disseny gràfic

Ester Vandellòs
Manoli Poveda

Disseny web

Stephan Mandl
Klaudia Mandl

Correcció de textos

Judith Aranich

Documentació de les imatges

Daniel Iglesias

Contacte

revista@fotoclubpoblenou.cat