En plantejar-me quina fotografia presentar al concurs social del mes de juny, amb el tema “Flors”, des del principi vaig tenir clar que volia fer una flor atractiva sobre un fons desenfocat.

Primer de tot havia de triar la flor. En principi pensava en una flor un pèl exòtica, fugint de les més vistes, com les roses, els clavells, etc. També havia de ser el màxim de perfecta, sense cap part pansida, ni res que trenqués l’harmonia pròpia de la flor.

Per aconseguir-la vaig anar a una de les floristeries més grans de Barcelona i sembla mentida, però entre centenars de flors no en trobava cap que complís les condicions. De fet, sí que n’hi havia, però formaven part de rams que ja estaven fets i, per tant, no les venien soltes i les que tenien que es podien comprar d’una en una no m’acabaven d’agradar.

Al final vaig optar per una de molt exòtica que no havia vist mai i que em va cridar l’atenció per la seva textura vellutada i el seu color vermell granat, saturat de forma molt irregular. La vaig trobar molt original, però en arribar a casa i posar-la en un gerro no vaig veure la manera de fer una foto que m’agradés. La seva falta de simetria dificultava una composició harmoniosa.

Vaig decidir buscar-ne una de menys exòtica i vaig anar a mirar per les floristeries del barri. En una d’elles en vaig trobar una que complia les condicions, tret que es tractava d’un lliri, una flor coneguda, però tampoc de les més usuals.

Un cop a casa vaig veure que funcionava pel tipus de fotografia que volia fer. Primer de tot volia aconseguir un fons que no fos uniforme i que estigués molt desenfocat. Obtenir aquest tipus de fons molt neutre, sense res que distregui, pot ser complicat, així que vaig optar per agafar una foto d’unes fulles i amb un programa d’edició fotogràfica en vaig retallar un tros, el vaig desenfocar, vaig ajustar un to del color desitjat i el vaig desar en un llapis USB per poder-lo visualitzar en el televisor del menjador. Vaig posar el gerro amb la flor al davant del televisor i ja tenia assegurat el fons desenfocat.

Vaig posar la càmera en un trípode per poder ajustar el temps d’exposició llarg, ja que la llum de la pantalla del televisor no era gaire forta. Vaig il·luminar la flor amb un flaix de mà posat dins d’un modificador, a fi d’assolir una llum més difusa, i vaig ajustar la potència fins a trobar el grau adequat d’il·luminació de la flor.

Un cop aconseguida la foto, només calia retallar una mica per obtenir l’enquadrament desitjat, realitzar els ajustos bàsics (altes llums, contrast, ombres, etc.), eliminar alguna imperfecció i aplicar el nivell d’enfocament adient.

Foto guanyadora del concurs “Flors” del Fotoclub Poblenou – Juny 2022 © Joan Buch
Enllaç
  • Galeria de fotos presentades al concurs FLORS de juny 2022