El Fotoclub a les Festes de Maig i a la reobertura de la Torre de les Aigües

El Fotoclub Poblenou està molt arrelat al barri que el va veure néixer, l’any 2011. Col·labora de forma habitual amb diverses entitats del Poblenou, com ara el Casal de Barri –on té la seu–, la Colla del Drac o l’Arxiu Històric. També participa de forma activa en actes i esdeveniments populars en el context del barri, com el Carnaval, les Festes de Maig o la Festa Major. Així mateix, presta la seva col·laboració en les presentacions de llibres i autors que organitza regularment la Llibreria Etcètera.

Col·laboració del Fotoclub a les Festes de Maig

Com cada any, aquest 2022 el Fotoclub ha col·laborat a la Fira d’Entitats i Artesans de les Festes de Maig, i també, molt especialment, en un acte històric per al barri: la reobertura de la Torre de les Aigües.

Pel que fa a la col·laboració a la Fira d’Entitats, el 22 de maig l’associació va instal·lar un estand promocional a la Rambla del Poblenou, una petita parada d’informació per donar-se a conèixer. Al costat va muntar un espai recordant i emulant les antigues atraccions de fira on es llençava quelcom contra un objecte, i si aquest queia es regalava un peluix. 

El Fotoclub va decidir aprofitar la idea d’aquest tipus d’atracció, però la va construir de forma més amable: cartells pintats amb càmeres i flors, una pilota subjecta a un cordill i una càmera que feia la foto en el moment de llançar la pilota. Per deixar constància de la participació de la gent,  se’ls donava  un val amb el qual podien recollir la còpia de la foto en paper a la copisteria TPI COPI del barri.  

L’activitat va tenir molt d’èxit de públic, amb més de 200 participants. Tothom s’ho va passar d’allò més bé i molta gent es va apropar a preguntar pels cursos i les activitats del club. 

Festa de reobertura de la Torre de les Aigües

El diumenge següent, 29 de maig, l’Ajuntament va programar la inauguració de la Torre de les Aigües, després de la seva remodelació. Cal dir que la Torre de les Aigües  –monument històric– va donar beure a tot Barcelona al llarg de deu anys (1882-1892). El Fotoclub va ser convidat per l’Arxiu Històric del Poblenou a participar en la festa de reobertura, a la plaça de Ramon Calsina. Per difondre l’esdeveniment, el club va crear un curtmetratge mut a l’estil de la darrera dècada del segle XIX. 

El dia de la festa, el Fotoclub va instal·lar un photocall històric amb la reproducció d’una càmera antiga, feta pels artesans del Centre Moral, i també amb roba d’època cedida per la mateixa entitat, a fi de vestir-se com en els temps de la inauguració de la Torre. Més de cent persones de totes les edats van posar davant un mural de quan es va construir la torre, amb barrets, pameles, vestits i armilles. Fins i tot, algun gos va sortir a les fotos amb un bombí al cap. 

El Jordi Casademont es va encarregar d’orientar les positures d’aquells que volien fer de models, i el Joan Masats es va ocupar de la “professionalitat” de tot el conjunt del photocall. Mentrestant, els gegants ballaven, la Víbria (figura mitològica medieval que representa un drac femella amb una cua de serp, ales de rat-penat i pits de dona) s’esperava, tota la plaça s’omplia de la flaire de la barbacoa i les botifarres, i els nens jugaven amb escombres reivindicatives per denunciar la falta de neteja del barri.

Després, el Xavier Modamio va fer màgia amb l’ordinador, i les fotos fetes van quedar envellides com si fossin d’època. Tal com es va fer el diumenge anterior, es podia recollir la còpia en paper a la copisteria esmentada.

Van ser dues activitats amb molta participació dels membres del Fotoclub i molta feina rere les “bambolines”, i sobretot amb molt bon humor i ganes de passar-s’ho bé i fer-ho passar bé a la gent.

Les fotos que acompanyen aquest text van ser fetes amb mòbil de manera improvisada i sense més pretensions.

Totes les imatges ©Marga Alconchel